Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Λουκέτο - "μυστήριο" για μια από τις top εταιρείες λιανικής του δισεκατομμυριούχου C. Burch

Μυστήριο αποτελεί το αιφνιδιαστικό λουκέτο σε μια από τις πιο επιτυχημένες νέες εταιρείες λιανικής στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε στους εμβρόντητους υπαλλήλους η C. Wonder, τα 11 καταστήματα της αλυσίδας πρόκειται να κλείσουν οριστικά τις προσεχείς εβδομάδες. Λίγο μετά απολύθηκαν οι 100 υπάλληλοι που εργάζονταν στα κεντρικά στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε στην ομάδα του ο CEO της εταιρείας, Harlan Kent, οι προσπάθειες στροφής της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και η μείωση της τιμής των εμπορευμάτων, δεν έφεραν τελικά κανένα αποτέλεσμα.

Η εταιρεία λιανικής που ιδρύθηκε από τον βετεράνο βιομήχανο, Chris Burch, το 2011, έκανε ένα αμφιλεγόμενο ξεκίνημα.

Και εδώ καταλυτική φαίνεται πως ήταν η παρουσία μιας πρώην συζύγου, της σχεδιάστριας Tory Burch, η οποία κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο βιομήχανο ότι αντέγραψε το δικό της στυλ για να φτιάξει τα σχέδια που πουλούσε η αλυσίδα του.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα προϊόντα της αλυσίδας C. Wonder είχαν παρόμοια αισθητική με εκείνη των σχεδίων της Tory Burch, οι τιμές όμως ήταν κατά τι φθηνότερες.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού ο Chris Burch εξακολουθούσε να κατέχει το 28,3% της αυτοκρατορίας γυναικείων ενδυμάτων της πρώην του που αποτιμάται γύρω στα 3 δισ. δολ. και πλέον.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η C. Wonder φαινόταν πως βάδιζε στο μονοπάτι της επιτυχίας. Μάλιστα, η Morgan Stanley προσφάτως την αναγόρευσε ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες πώλησης αξεσουάρ, πλάι σε μεγαθήρια, όπως οι Michael Kors, Coach, Tory Burch και Vera Bradley.

Πάντως, ο ίδιος ο Burch φέρεται να κρατούσε αποστάσεις από το brand τον τελευταίο χρόνο, εστιάζοντας σε άλλα brands.

Τον Νοέμβριο, είχε διαρρεύσει πως η εταιρεία σχεδίαζε να κλείσει 20 από τα 32 καταστήματα της για να επικεντρωθεί στις χονδρικές πωλήσεις.

Οι πιστοί πελάτες της C. Wonder λάτρευαν την κολεγιακή αισθητική της, τα λαμπερά χρώματα και, φυσικά, τα αξεσουάρ της.

Διασημότητες, όπως η Reese Witherspoon και η Jennifer Lopez προτιμούσαν τη συγκεκριμένη μάρκα σε πολλές από τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης ενδυμάτων αγωνίζονται να προσελκύσουν πελάτες.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές εταιρείες που απευθύνονται σε εφήβους, όπως η Abercrombie & Fitch και η Aeropostale ανακοίνωσαν μείωση πωλήσεων. Η αλυσίδα Wet Seal φημολογείται ότι ετοιμάζεται για λουκέτο λόγω χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει στους αναλυτές η CFO της Macy, Karen Hoguet, όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι καταναλωτές έχουν άλλες προτεραιότητες από την αγορά ρούχων και οικιακών ειδών.

“Οι καταναλωτές πληρώνουν για είδη που εμείς δεν έχουμε, όπως αυτοκίνητα, υπηρεσίες υγείας, ηλεκτρονικά είδη και ανακαινίσεις των σπιτιών τους”, ανέφερε η Hoguet στους επενδυτές.

Ο Chris Burch μπήκε στη λίστα του Forbes το 2013. Διαζύγιο από τη γυναίκα του πήρε το 2006, αλλά τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2011. Στη συνέχεια όμως κατάφεραν να πάνε σε συμβιβασμό. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο chriw Burch πούλησε το 10% της C. Wonder στη Fidelity Investments έναντι 35 εκατ. δολ. Επανέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο και έτερος μεγαλοεπενδυτής μπήκε ο δισεκατομμυριούχος Len Blavatnik. Πριν σκάσει η βόμβα ότι η αλυσίδα κλείνει, ήταν γνωστό ότι ο Burch ήθελε να την αναπτύξει σε διεθνή κλίμακα, με 300 καταστήματα σε όλο τον κόσμο σε ορίζοντα τριετίας. Πέραν των  υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, ο Burch έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, όπως, μεταξύ άλλων, σπίτια στα Hamptons, στο νησί Nantucket στο Κέιπ Κοντ και στο θέρετρο της Ινδονησίας, Sumba.

Δύο από τις κόρες του, ηλικίας γύρω στα 20, η Alexandra και η Louisa, σχετικά πρόσφατα μπήκαν στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με το λανσάρισμα της εταιρείας Trade-Mark στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.newmoney




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου