Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι συχνοί καυγάδες των γονιών, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών!

Δεν θα ξεχάσω μια φορά που κάποιοι οικογενειακοί φίλοι καυγάδιζαν έντονα μπροστά στο 17 μηνών παιδί τους. Μάλιστα ήταν τόσο έντονος ο καυγάς που προσπάθησα να τους σταματήσω, λέγοντάς τους, «Μην κάνετε έτσι, είναι και το παιδί μπροστά».

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου
Η φίλη μου και μαμά του τότε μου απάντησε, «Δεν καταλαβαίνει τίποτε βλέπεις που κοιμάται;», τώρα μετά από τόσα χρόνια έρχομαι να διαβάσω για αυτή τη νέα έρευνα που το πρώτο πράγμα που με έκανε να σκεφτώ ήταν εκείνο το γεγονός, που είχε πολύ έντονες φωνές και από τους δύο γονείς όπου αν δεν ήμουν εγώ μπροστά θα υπήρχε και η χειροδικία.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Trauma, Violence and abuse, έλεγε ότι τα μωρά που είναι μπροστά στους τσακωμούς των γονιών τους, στο μέλλον θα είναι πιο ευαίσθητα στο στρες και αυτό γιατί ο βρεφικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον άγριο τόνο της φωνής του μπαμπά ή της μαμάς, ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνει. Το υπερβολικό στρες και τα ακατάλληλα και σκληρά βιώματα, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση και οι έντονοι και συχνοί καυγάδες, αφήνουν τα μωρά ευάλωτα σε αναπτυξιακά προβλήματα.

Οι ερευνητές, μελέτησαν μέσω μαγνητικών τομογραφιών τους εγκεφάλους 20 μωρών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έβαλαν στα μωρά ήχους από ανθρώπινες ομιλίες άγριες, νευρικές, χαρούμενες και κάποιες ουδέτερες. Σύμφωνα με τον ερευνητή της ομάδας, Τζόναθαν Μπόνι Κλάρκσον, «ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, τα μωρά έδειχναν ευδιάκριτα στοιχεία εγκεφαλικής δραστηριότητας με τον συναισθηματικό τόνο της φωνής που άκουγαν».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ερευνητές και επιστήμονες διεπίστωσαν πώς τα μωρά που προέρχονται από οικογένειες που τσακώνονται συχνά είχαν πιο έντονη αντιδραστικότητα στους άγριους τόνους της φωνής, στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Όσοι από εσάς έχετε παιδιά να θυμάστε πάντα πώς τα μωρά δε μένουν ανέπαφα από τους τσακωμούς σας με το έτερων ήμισυ, είτε είναι μικρά είτε μεγάλα παιδιά. Η έκθεση των παιδιών σας σε τσακωμούς, καυγάδες και φωνές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο βρεφικός εγκέφαλός επεξεργάζεται το συναίσθημα και το στρες. Και ποτέ να μην ξεχνάτε, επειδή ένα παιδί κοιμάται δεν σημαίνει ότι δεν ακούει.mothersblog


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου