Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Σημαντικός για την μάθηση και τη μνήμη ο ύπνος στα μωρά

Ένας υπνάκος την ημέρα κάνει τη διαφορά στα μωρά αφού όπως υποστηρίζουν ερευνητές ο επαρκής ύπνος στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι το κλειδί για τη μάθηση και τη μνήμη.

Σύμφωνα με έρευνα ο ύπνος δίνει στα νεογέννητα και τα  νήπια το χρόνο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη σωματική και πνευματική ανάπτυξη που συμβαίνει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ύπνος ενισχύει και την μνήμη ενός μωρού.

Ερευνητές του Sheffield και του Ruhr Πανεπιστημίου της Γερμανίας, δήλωσαν ότι λίγα είναι γνωστά σχετικά με το ρόλο του ύπνου τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Δίδαξαν λοιπόν σε 216 μωρά 6 έως 12 μηνών, 3 νέες «εργασίες» που αφορούσαν το παιχνίδι με κούκλες. Τα μισά μωρά κοιμόνταν εντός 4 ωρών από την εκμάθηση, ενώ τα υπόλοιπα είτε δεν κοιμόνταν είτε έπαιρναν υπνάκο για λιγότερο από 30 λεπτά.

Την επόμενη ημέρα τα μωρά ενθαρρύνθηκαν να επαναλάβουν αυτό που είχαν διδαχτεί. Τα μωρά που είχαν κοιμηθεί κανονικά, εμφάνισαν καλύτερη επίδοση μάθησης και μνήμης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences" έδειξαν ότι το να κοιμάται κάποιος σαν μωρό είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση. Η Δρ Jane Herbert, από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, είπε: "Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς επειδή δείχνουν η καλύτερη ώρα να να μάθουν τα βρέφη νέα πράγματα είναι ακριβώς πριν από τον ύπνο."

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης πόσο πολύτιμο είναι η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά πριν τον ύπνο.

 Πηγή: DailyMail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου