Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη

Πώς θα είναι άραγε το σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη; Εδώ, οι μεγάλες αλλαγές που θα βιώσετε: από την τριχόπτωση μέχρι τη δυσκοιλιότητα.


Τριχόπτωση

Αρκετές γυναίκες λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό εμφανίζουν έντονη απώλεια μαλλιών. Ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα, αλλά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χάνουν πολύ λιγότερες εξαιτίας των ορμονών. Τώρα που η εγκυμοσύνη όμως τελείωσε, το σώμα σας θα σας αποζημιώσει και κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τον τοκετό θα υπάρξει μεγάλη πτώση μαλλιών. Αλλά μην ανησυχείτε, τα μαλλιά σας σύντομα θα επιστρέψουν στον φυσιολογικό τους κύκλο ανάπτυξης.

Αλλαγές στο στήθος

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό το στήθος δεν παράγει γάλα αλλά πύαρ, ένα κιτρινωπό πηχτό υγρό, πολύ πλούσιο σε αντισώματα, λίπος και πρωτεΐνη, που έχει ανάγκη το μωρό τις πρώτες ώρες της ζωής του. Το γάλα θα αρχίσει να «κατεβαίνει» περίπου τρεις με τέσσερις μέρες μετά τη γέννα, οπότε και θα αρχίσετε να νιώθετε το στήθος να πρήζεται και ίσως να πονάει.
Τις επόμενες ημέρες το στήθος σας είναι πιθανό να αρχίσει να «κρεμάει» επειδή το δέρμα τεντώνεται. Μπορεί επίσης να έχετε διαρροή γάλα για αρκετές εβδομάδες, ακόμη και αν δεν θηλάζετε.

Αλλαγές στο στομάχι

Αυτή η μυστηριώδης καφέ γραμμή που μπορεί να είχατε στο κέντρο του κάτω μέρος της κοιλιάς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξαφανιστεί. Αλλά, δυστυχώς, εκείνες οι ραγάδες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα . Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το χρώμα τους θα είναι έντονο κόκκινο αλλά αμέσως μετά τον τοκετό θα γίνουν γκρι και θα ταιριάζουν με το δέρμα σας. Θα παρατηρήσετε επίσης μια χαλαρότητα στην κοιλιά σας. Από ασκήσεις τα καθίσματα, η γιόγκα, οι κοιλιακοί, θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά επίπεδη κοιλιά.

Πόνος στην πλάτη

Επειδή οι τεντωμένοι μύες της κοιλιάς θα χρειαστούν λίγο χρόνο να ξαναγίνουν δυνατοί, το σώμα σας θα βάζει επιπλέον βάρος στους μύες της πλάτης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία μέχρι οι κοιλιακοί μύες να σφίξουν και πάλι. Μια νέα μαμά μπορεί επίσης να υποφέρει από πόνους στην πλάτη που οφείλονται στην κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν όχι, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ακράτεια

Χωρίς το μωρό πια να πιέζει την ουροδόχο κύστη σας  μπορεί να μην έχετε την συχνοουρία που είχατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά η πίεση στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να δυσκολέψει την ούρηση. Νέες μητέρες συχνά υποφέρουν από ακράτεια ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Δυσκοιλιότητα

Αν είχατε προβλήματα δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και μετά τον τοκετό. Η περινεοτομή ή οι αιμορροΐδες μπορεί να κάνουν την κίνηση του εντέρου επώδυνη. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονο νερό, γάλα, χυμούς μπορεί να βοηθήσει και να απαλύνει τον πόνο.

Πόνος στον κόλπο

Σε περίπτωση περινεοτομής (τομής στο άνοιγμα του κόλπου, ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό), στην περιοχή γίνονται ειδικά ράμματα, τα οποία είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό ενώ η τομή μπορεί να επουλωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να κάνετε σεξ και πάλι περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν θηλάζετε μπορεί να αντιμετωπίσετε ξηρότητα του κόλπου, γεγονός που κάνει τη συνουσία άβολη. Εάν δεν θηλάζετε, η περίοδος σας θα επιστρέψει σε περίπου επτά έως εννέα εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εάν θηλάζετε, η περίοδός σας μπορεί να κάνει αρκετούς μήνες να επιστρέψει.

Πρησμένα πόδια και φλεβίτιδα

Το οίδημα και το πρήξιμο στα πόδια που μπορεί να βιώνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μειωθεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν κράμπες στα πόδια τους μετά τον τοκετό. Εάν αυτό συμβεί σε σας, το περπάτημα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς θα απαλλαγείτε με την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, αλλά ποτέ δεν θα φύγουν εντελώς.

Εφίδρωση

Μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρειάζεται να απαλλαγεί από όλα τα επιπλέον υγρά που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυξημένα επίπεδα ενέργειας ή αδυναμία

Ορισμένες νέες μητέρες λένε ότι αισθάνονται πιο ενεργητικές συγκριτικά με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη. Άλλες πάλι γυναίκες λένε ότι η εξάντληση του τοκετού, η φροντίδα του νεογέννητου και το υπερβολικό σωματικό βάρος τις κάνει να αισθάνονται υποτονικές και κυκλοθυμικές.baby

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου