Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι παράγοντες θα απογειώσουν ή θα... προσγειώσουν τον τουρισμό το 2015

Της Στεφανίας Σούκη

Η γενικότερη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει όλη την αγορά αυτή την περίοδο λόγω της πολιτικής αστάθειας επηρεάζει και τον τουρισμό, τον κλάδο- ''πρωταθλητή'' για το περασμένο έτος, με τους τουριστικούς φορείς να προσπαθούν να εντοπίσουν τα θετικά και τα αρνητικά για την πορεία της τουριστικής κίνησης εφέτος.

Ακριβώς σε αυτούς τους παράγοντες αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΟΤ για την αποτύπωση της στρατηγικής για την τουριστική αναγέννηση της Αθήνας.  “Το 2015 είναι αβέβαιο και για τον τουρισμό τη δεδομένη συγκυρία. Στους αρνητικούς παράγοντες, περιλαμβάνονται η γενικότερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, η αρνητική δημοσιογραφία και οι συνεχείς αναφορές περί ενδεχομένου GREXIT.” Στους εξωγενείς παράγοντες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, επιπλέον ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στη Ρωσία, οι οποίες έχουν ανακόψει την τουριστική κίνηση προς τις άλλες χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- κι έχουν κάνει πιο ακριβά τα τουριστικά πακέτα λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλίου. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που η Αίγυπτος φαίνεται να πραγματοποιεί ...ολική επαναφορά εφέτος, με ένα ποσοστό ανάκαμψης  των κρατήσεων“στο 80%, εφέτος, οπότε είναι ευνόητο ότι θα αποσπάσει μερίδιο από τη συνολική πίτα των τουριστικών αγορών της Μεσογείου.” Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε επιπλέον, ότι μία από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα, αυτή της Γερμανίας, δείχνει να επιβραδύνει το ρυθμό ως προς τις κρατήσεις για την τουριστική σεζόν του 2015, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον προγραμματισμό των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών για τα θερινά τους δρομολόγια.

Τα τρία θετικά


Στον αντίποδα, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ συμφέρει αυτή την στιγμή το ''κλείσιμο'' για τουριστικά πακέτα από επισκέπτες που έρχονται εκτός Ε.Ε., όπως επεσήμανε χθες ο κ. Ανδρεάδης, την ίδια στιγμή που το φθηνό πετρέλαιο επιτρέπει περισσότερες πτήσεις από πλευράς αεροπορικών εταιρειών αλλά και φθηνότερα τουριστικά πακέτα λόγω χαμηλότερου κόστους. Μία ακόμη παράμετρος, που δημιουργούν τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, αποτελεί, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς και το προβάδισμα που ενδέχεται να αποκτήσουν οι ''ασφαλείς'' χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Οι προτάσεις για την εικόνα της Αθήνας


Οσον αφορά τις προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας στους ξένους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους της πόλης, βασίζονται σε μελέτη που διεξήχθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, από την οπτική γωνία του τουρισμού και είναι οι ακόλουθες:

-Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εντοπισμού προβλημάτων και πληροφόρηση σχετικά με αυτά με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εργαλείων (έξυπνη πόλη)
-Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής αστυνόμευσης για τις παραβατικές συμπεριφορές
-Ένταξη προβλημάτων στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό
-Εντατικοποίηση έργων και ανάπτυξη νέων συνεργείων για συγκεκριμένα προβλήματα (καθαριότητα, διατήρηση πρασίνου κτλ.)
-Συνεργασία με άλλους φορείς και υπουργεία όπου υπάρχει ανεπαρκές ή ακατάλληλο σχέδιο
-Αλλαγή πολιτικών και τακτικών που επηρεάζουν την εικόνα της πόλης και δεν αφορούν το υπουργείο Τουρισμού (π.χ. ζητήματα στάθμευσης)
-Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργικότητας της πόλης με έργα αναπλάσεων σε διάφορα σημεία της και άλλων παρεμβάσεων
-Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης και ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις.
-Ενίσχυση των υποδομών στο πλαίσιο σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (π.χ. ρύθμιση στάθμευσης, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποκομιδή απορριμμάτων κτλ)
-Δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού για την Αθήνα και την  Αττική, το οποίο θα βασίζεται σε δεδομένα γεωγραφικής ψηφιακής πληροφόρησης και σε εργαλεία ενημέρωσης.

Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο αρχιτέκτοντας Δημήτρης Οικονόμου, έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και την πρόταση λύσεων άμεσου ορίζοντα για προβλήματα της εικόνας και της λειτουργικότητας ορισμένων βασικών αξόνων κίνησης πεζών τουριστών στο κέντρο της πόλης καθώς και την αντιμετώπιση του οπτικού χάους.newmoney




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου